LIVE 10.04.30.



09.09.11.

Csacsogunk

Cinkék

Követőradar:)

Qqts

Az ajtófób dinasztia

2010.02.13. 12:31 Ypszi

Najó, nem az ajtótól félünk közvetlenül, és nem dinasztia, mert csak két generáció. Már ha én számítok egynek.. :)

Azt elbeszélésből tudom, hogy mikor anyu kicsi volt, akkor az ágya feletti rácsot fel akarták feszíteni, mikor ő épp aludt, erre persze felébredt, a bűntett meghíúsult, de egy félelem-magot sikeresen elültettek a gonoszok. Aztán mikor anyám velem volt terhes, egyedül volt otthon és úgy megijedt valamitől (hogy mitől, azt örök homály fedi, és azt is, hogy jogosan-e), hogy rögtön elbarikádozta a bejárati ajtót, de annyira, hogy apámnak kis híján az utcára kellett terveznie hátralévő életét. Szóval én ezt a félelmet még az anyatej előtt szívtam magamba. Aztán persze mikor én megmozdultam, onnantól anyám már nem félt, mert nem volt egyedül. Biztos én vigyáztam rá, vagy mi, furcsák ezek az anyai ösztönök, megérzések.

Később az ajtó nem volt mumus igazán, de eléggé elszeparáltan éltünk, a szomszédokon kívül nem sok kapcsolatunk volt emberekkel. Majd erről is mesélek, de most nem ez a lényeg. Aztán persze volt az a bizonyos eset, amivel én akkor nem foglalkoztam, nem volt rá időm, mert épp disszidálni készültem az országból, egy hónapra (=3 hét.. költői túlzás, na), de én ilyen későn-megijedős típus vagyok, minden későn esik le, csak a póktól ijedek meg azonnal.

Eltelt kis idő, és kialakult az ajtófélelem. Vagyis amikor elmegyek itthonról, akkor sietek haza, számolom az időt, hogy ne legyek távol túl sokat, és a lépcsőházban már azzal a résnyire nyitott ajtó rémképével caplatok felfele, ezres pulzusszámmal. Mindig. Nem tudom, mikor fog ez megszűnni.

És nem, nem az értékeimet féltem igazán. Nincs túl sok értékem. Vagyis van pár dolog, amit sajnálnék, ha elvinnének, mert újra megvenni sok pénz lenne, az eszmei értékük jóval nagyobb, mint a vagyoni. Az igazi féltés mégis inkább a macskáknak szól. Mert ha valaki betörne, akkor egyrészt ők nagyon megijednének. Másrészt ki tudja, az épp el nem bújó négylábút nem bántanák-e, esetleg nem vinnék-e el. Jó persze, nem egy vak macska miatt törnének be, de ha a karácsonyi ajándékok mellől elviszik a többzacskónyi, egyértelműen gyerekeknek szánt édességet a feltört autóból, akkor ez is lehet opció, na meg a leglehetségesebb veszély igazából az, hogy aki betör, nem zárja be maga után az ajtót, szóval győzhet aztán a kiváncsiság, kimerészkedhetnek, aztán megijedhetnek, bajuk eshet, vagy soha többé nem látom őket. Ezek valós rémálmok, egy héten legalább egyszer ezzel riadok, az állam  fájdalmasan elzsibbadva, úgy szorítom össze a fogsorom, tiszta verejték vagyok persze, mintha egy lyukas vízágyban aludtam volna, levegőt nem kapok, és még nem is látok, de már kutatom a cilákat hogy megvannak-e. Szerencsére kicsi a lakás, nettó 30mp alatt mindig megvannak.

Ami még zavarna egy ilyen esetben, az még az, ami mindenki mást is zavarna. A személyes terembe való benyomulás, engedély nélkül. Hogy valaki túrkált a cuccaimban, esetleg megnézett pár képet, elvitte a gépemet, és abban megnézheti a leveleimet, vagy a fotóimat. Amikben semmi sincs, nem vagyok fbi ügynök, vagy maffiafőnök, nincs titkos pornós életem, de attól még az ÉN életem, és kész. Hogy valaki, idegen, az idegen kezével matat a könyvespolcomon, leszólja a dvd-készletem az idegen szájával, összepárologja a lakás levegőjét az idegen dns-ével, az idegen lábával járkál a padlómon, az idegen seggével meg elterpeszkedik az ágyamon, amit csak azért nem visz el, mert nagy, és nehéz, és feltűnő, és nem fér el a hátizsákomban, amit már kinézett magának az idegen szemével.

Így aztán - bár szerzett tapasztalattal, de - indokolatlanul félek az ajtón túli élőlényektől. Már amikor én az ajtón belül vagyok :) Nem értem, miért gondolja bárki azt, hogy én majd be fogom engedni, ha ő kopog, és előtte nem beszéltünk meg időpontot. Legyen az akár a vízóra leolvasó, vagy egy lexikonügynök, vagy tűzoltó. Nem nyitom ki. A régebbi albiban volt ilyen ablak az ajtón. De itt nincs. Nincs lánc sem. Ha az ajtó nyitva és a túloldalon rosszember áll, akkor semmi nem tarthatja vissza. Nem adok esélyt és kész. Ez van.

Ha már vízórás. Megint kiírták, hogy jönnek leolvasni. Kíváncsi vagyok. Tavaly is voltak, és tavaly is kiírtam szépen mindent, igazán megembereltem magam, ki is küldték a számlát, aminek örültem, mert bejelenteni nekik az állást elég macerás és mission impossible, be is fizettem nagy örömmel, még az se zavart, hogy nem az általam megadott vízmennyiséget számláztak ki, hanem kevesebbet, de gondoltam elosztják vagymi, aztán persze kiküldték a sztornószámlát, és azóta még hülyébb vagyok, mert nem értem mi van. Idén nem tudom mi lesz. Mindenesetre a vízórás jófej volt, nem kopogott, csak leszedte a cetlit az ajtóról. Ha ő volt, és nem egy cetlitolvaj. Sose lehet tudni.

 

18 komment

Címkék: para

A bejegyzés trackback címe:

https://ypszi.blog.hu/api/trackback/id/tr941753989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2010.02.13. 17:14:58

Én ezért nem tartanék bejárónőt sem. Rosszul lennék attól hogy hajtogatja a roháimat, arrébb rakja a koszos tányérokat...kiráz tőle a hideg. szóval megértem.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.02.13. 17:24:29

@Ziebi: vagy rendet raknál a takesz jötte előtt :)))
Hát igen, emberek ők is, szóval bármi megtörténhet. Meg már az is zavarna, hogy jesszom ez miket gondolhat magában. Egyszer anyám kimosta a szennyesem, hát már attól kész voltam teljesen. Ez már 5 éves korom után volt, mikor már egyedül is tudtam használni a mosógépet :) 3 napig hisztiztem, pedig tudtam, hogy csak jót akart.

Ziebi 2010.02.13. 18:01:33

@Ypszi: jaj hát igen. mint mikor 2 perccel később megyek le a mosodába mint hogy lejár a gép, és valaki kiveszi a mosógépből a ruhákat hogy tudja használni. hát nagy az ingerenciám hogy mégegyszer kimossam :D

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.02.13. 18:15:57

@Ziebi: én a hasonló ingerenciákat azért gyűröm le tudatosan (és nagyon nehezen és nem mindig sikeresen), mert ismerem magam, és kényszercselekvésekre hajlamos vagyok. Pl. az a mai napig megvan, hogy a folyó vízben minden bögrét 3x öblítek ki. De a páros számú, szimmetrikus cselekvésekről már leszoktam, elég nehezen :)

Ezért hagyom benn a hibákat sokszor a posztban, ha nem túl nagyok, vagy nincs túl sok. Fizikailag fáj ott hagyni, de tudom, hogy hosszabb távon jobb így :)

Ziebi 2010.02.14. 07:48:50

@Ypszi: persze én se mosom ki újra, csak olyan rossz érzés.. :)

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.02.18. 16:24:17

Ismeros. A vendegagynemut elpakolas elott kimossuk. Majd amikor ismet jon vendeg, elovesszuk es kimossuk.

Yodat en gyulolom kocsiban hagyni. Ha meleg vagy hideg van, eleve nem lehet, mert megfohet es megfagyhat. Viszont 15 fok korul elvileg lehetne, de nem. Meg valami baja esik...

Es imadom az autoban, hogy amikor elindulunk vele, bezarja az ajtokat. Vigyaz rank.

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.02.19. 09:06:14

Az ajtóktól való félelem az egyik evzérmotívuma egyik kedvenc könyvemnek: Joseph Heller: Valami történt.

Mentegetőzés: Benézegetek én gyakran ide, de nem vagyok cicás... Nagyon nem. Bocs.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.02.19. 18:56:26

@ribizlifozelek: én is mindig bezárom magam, mikor beülök egy autóba.. a sofőr meg általában hülyének néz ilyenkor, de nem bánom..

@Lobra: nemgond, bár nem minden poszt szól macskákról:) nemrég volt ufós is :)

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.02.19. 23:31:10

@Ypszi: No igen... Ha az ufóssal vigasztalni kívántál, hát akkor... A hiba persze bennem van, és továbbra is benézegetek. :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.02.20. 16:05:39

@Lobra: akkor...? nem tudom kitalálni a gondolataidat, nem hiszek a varázsgömbökben:)

Nem tehetek róla, ha sem a macskák, sem a poénok, sem az őrült dolgaim nem jönnek be:)
Pedig szeretnék a Te kedvedbe is járni! Miről írjak? Fociról nem fogok :) Bár egy meccsről írtam, azt bekopizhatom ide :)

Cho. 2010.02.22. 19:21:57

Durva.
Megfigyeltem egyébként, hogy amikor aktívabb életet élsz (utazol/bulizol pl) kevesebbet gondolsz/írsz ezekről a félelmekről.

Vannak olyan emberek egyébként, akiknek annyi belső energiája van, hogyha azt nem tudja kellőképpen kiadni magából, akkor szó szerint belebetegszik, és felörli magát a belső gondolataival.
Tudom, hogy nálad nem ez a helyzet, csak gondoltam leírom, mert ebből a szempontból összefüggéseket vélek felfedezni.
Ha úgy istenigazából kifárasztanád magad, tehát reggel-este program akkor mi történne vajon?
Próbáltad már hosszú ideig?

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.02.22. 19:55:36

@Chosy: mármint hogy én? én vagy 1,5 éve nem élek aktívabb életet, nem utaztam tavaly május óta, bulizni meg... öö.. akkor voltam utoljára.. szóval a megfigyelésed nem tudom akkor min alapszik:)))

Milyen program? Jó a fantáziám, de elképzelni sem tudom, mire gondolsz.

Cho. 2010.02.22. 20:03:52

@Ypszi: :D

például a delfinekről legutóbb szivesen beszéltél, úgy emlékszem, mikor nyáron elutaztatok. ..
Na mindegy, nem lényeges tényleg, csak 1 gondolat volt. :)
De a félelem abszolút egy öngerjesztő folyamat szerintem, minél inkább hagyod hogy elhatalmasodjon annál inkább rádragad.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.02.22. 20:55:46

@Chosy: te valamit nagyon félreértesz.. most is csak arról írtam, ami történt.. az egész onnan indult, hogy be kellett volna engedni a vízórást, erről eszembe jutott pár dolog, amit megosztottam.. az, hogy én miről írok, nagyon nem jellemzi azt, hogy épp mit gondolok..

Azt meg nem mondhatod, hogy a nyaralás óta csak a félelemről írok:P
Amúgy igaz, utoljára nem májusban mozdultam ki, hanem június végén, mikor a nyaralás volt. Vmiért azt hittem, az egy évvel korábban volt :)

Szóval én most nem értem ezt a gerjesztős hozzászólásodat, hogy mire akarsz kilyukadni, vagyis nagyjából értem, csak azt nem, hogy mi közbe van a poszthoz :)

Cho. 2010.02.22. 22:36:18

@Ypszi: Őőő.. bevallom zavarban vagyok, szerintem félreértetted a mondanivalómat. Vagy én értettek félre téged. Nem tudom, de tényleg nem akarok hülyeségeket beszélni, ha úgy érzed nem tartozik ide, inkább befogom :I

Lobra · http://ross-satyr.blog.hu 2010.02.25. 13:30:22

@Ypszi: Bevallom, nem jutottam el a poénokig, mert láttam, hogy a téma ufós... :( Pedig tudom, hogy van érzéked "csattanós" történetek kreálásához és/vagy elmondásához.

Ismétlem, elolvasok csaknem mindent, amit találok Tőled, csak van egy sor téma, amihez nem tudok kapcsolódni. Vagyis, ha a kedvemben szeretnél járni (amit köszönök), akkor csakis önmagadra hallgass. :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.03.02. 12:56:16

@Chosy: hát ide minden tartozhat, csak az összefüggést nem értem :)

@Lobra: na jól elmondtad aztán, hogy mi legyen :))) a téma pedig nem is ufós volt! Ha beleolvastál volna, tudnád! :)

Amúgy meg minden ufó, ami repül, és nem tudtuk beazonosítani.. ha én ledobok egy könyvet az erkélyről, akkor az is, amíg vki le nem megy, és meg nem nézi a maradványok, és ki nem mondja, hogy: csak egy könyv volt bazmeg, józsikám!
:))
süti beállítások módosítása