LIVE 10.04.30.



09.09.11.

Csacsogunk

Cinkék

Követőradar:)

Qqts

5 apró titok a bipolárisokról - Stressz és energia

2010.03.04. 09:14 Ypszi

2.

A stressz - azon kívül, hogy rossz dolog és nem szeressük - kiválthatja a bipoláris szakaszok váltakozását (vagy épp felerősíti a tüneteket). A reggeli testmozgás viszont csökkenti a stresszt, és kitarthat akár egész napra. Ha azt szeretnénk, hogy a közelünkben lévő bipoláris egyén (alkalmazott, barát, házastárs) a nap nagy részében nyugis legyen, győződjünk meg arról, hogy reggel eleget mozgott, ugyanis a bipolárisoknak az átlagosnál jóval nagyobb az energiaszintjük és -igényük, így mindenképpen többet KELL mozogniuk, mint másoknak.
Ha segíteni szeretnénk egy bipolárisnak, akinek alacsony energiájú közegben kell túlélnie a napot (osztályterem, iroda..), a legjobb amit tehetünk, ha lehetőséget adunk neki (mint főnök, tanár..) a fölös energia levezetésére, minél korábban a nap folyamán. Egy jó kis edzés után jóval nyugodtabbak leszünk, akár egész nap, valamint jobban tudunk koncentrálni a feladatunkra, valamint a hangulatunk is könnyebben kezelhetővé válik.

(A kék dőltek az én hozzáfűzéseim, különben nem lett volna teljesen érthető.)

Az ugye elég egyértelmű, hogy a mozgás jót tesz a stressz ellen, és a téli depresszió otthoni kezeléséhez is nagyon ajánlják. Egy bipolárisnak azonban a stressz, vagyis a mindennapos feszültség fokozottan veszélyes, mivel könnyebben átbillenünk egyik szakaszból a másikba. Nálam általában a hypomániás részt erősíti fel, képes vagyok túlpörögni, a végén már remegek, mint drogos a következő adagjáért, nem tudok beszélni rendesen, csak mint egy részeg, semmi másra nem vagyok képes, csak remegni, de úgy, hogy hányingerem lesz a végén, mert a gyomrom nem bírja az impulzust. Komolyan, mint egy koffeintúladagolás, úgy hat a nagy, vagy a hosszútávú stressz, legalábbis rám.

A mozgásigény.. hát.. akivel dolgoztam már egy helyen, az tudja, hogy általában délután 4-kor, mikor bebootolt végre az agyam, elkezdtem irodáról irodára járni, beugrottam a szoba közepére, ha ment a rádió, előadtam rá egy magánszámot, majd a hazamenetel előtti percekre még felráztam a kollégákat, sokszor szó szerint, a vállukat megragadva, miközben egy helyben ugráltam föl-le és azt kántáltam, hogy: "Munkára fel! A munka nemesít! Már csak pár percet kell kibírni! Mosolyooogj!", vagy valami hasonlót. Az egyhelyben ugrálás állandó tényező volt nálam, ebéd után a refluxom miatt sokszor jártam pórul így :)

És igen, hiába tudok napokig egy helyben ülni és dolgozni, a stressz (ami amúgy lehet jótékony stressz is, mert teher alatt nő a pálma ugye) miatt csak egyre több napig nem bírok aludni (remegve nem nagyon lehet), és volt már, mikor kényszercselekvések alakultak ki nálam. Éjjelenként át KELL rendezni a szobámat, minden nap, olyan izmaim lettek pár hét múlva a teli könyvespolcok többszöri átrendezésétől, hogy Rambo elbújhatott volna mögöttem. Akkoriban kezeltek aztán az insomniámmal, amikor egy héten max 2-3x2-3 órát aludtam, amikor már fizikailag nem bírta a testem az iszonyat tombolást, és kész, összezuhantam, de pár óra múlva már fenn kuvikoltam, hogy naaa csináljuuunk valamiiit, mintha fegyverrel fenyegettek volna, hogy ha nem teszem, akkor baj lesz, kb úgy álltam neki ezerféle dolognak.

Szóval igen, a fárasztó edzés fontos, hogy fizikailag le tudjunk fáradni  és az agyunk is jobban működjön. Ezt amúgy biztosan sokan tapasztaltátok már, hogy ilyenkor  tök jól működik az agy, ez sem újdonság, de egy bipolárisnak ez fokozottan fontos, hogy hosszútávon jól tudjon működni, és akár egy közösségbe is jobban be tudjon illeszkedni (nem túl vonzó, ha vki egyszer csak elkezd ugrálni az orrod előtt:)

Az egyetlen dolog, amire nem vennék mérget, az a reggeli időpont. Persze ha egy bipoláris 24 órás napokkal él, és normális időbeosztással, mint a többi ember, akkor a reggel a legjobb időpont, de én még nem találtam meg, hogy mikor lenne ideális, bár tény, hogy általában 4-kor jön ez rám, vagy reggel, vagy délután. Még jó, hogy van ilyen miniugróasztalom, azon lehet tombolni. Azt nem tudom mondjuk, hogy a szomszéd mennyire hallja át, mikor a californian dreams bömböl hajnali 4kor, de igazából letojom, majd átjön, ha nem tetszik neki :)))

Még valami. Mivel én nem 24 órás napokat élek (munka nélkül megtehetem - sajnos), hanem úgy kb 30-ast, vagyis 20-24 óra ébrenlét, és 6-10 óra alvás (bár 6-8nál ha többet sikerül, akkor általában 3 napig alszom) - fura, de minél többet vagyok ébren, annál kevesebb alvás kell, egy átlag 30 órás ébrenlét után elég egy olyan 4 órás alvás, és kilök az ágy  - ja igen, na szóval én nem sokat edzek, néha egy kis felülés, meg pár perc tombolás a 4 órás időszakban, de ha mondjuk eljutnék végre az edzőterembe (=nem sajnálnám rá a pénzt), és rendesen lefárasztanám magam, biztos vagyok benne, hogy be tudnék állni a 24 órás rendszerbe, sőt, sikerülne egy átlagos napirend szerint is élnem.  Úgyhogy egyre többet gondolkodom a nyüves edzőtermen, mert fontos lenne, de tényleg sajnálom rá a pénzt, itthon viszont nem tudok edzeni úgy, hogy tényleg kifáradjak, itthon sajnálom rá az időt (nem mintha fontosabbat csinálnék amúgy helyette.:)

Szóval a lényege a dolognak, hogy akármit is mond a bipoláris ismerősünk, igenis minden nap mozognia kell, rendesen, különben a káosz üti fel a fejét, meg az agresszió (igen, hajlamosak vagyunk rá, nagyon is), a munkaképtelenség, a szétszórtság, a nemalvás, és a helybenugrálás a legidétlenebb időpontokban vagy helyen, pl bevásárlóközpontban, a kinézett cipők között.. pff..

10 komment

Címkék: bipoláris

A bejegyzés trackback címe:

https://ypszi.blog.hu/api/trackback/id/tr581807952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ziebi 2010.03.05. 07:17:44

Egyrészt jó tudni hogy valahogy azért lehet befolyásolni, de azért minden reggel futni egy kört...hát...nem egy irigylésre méltó dolog.

Én bírtam volna ha ott ugrálsz a szoba közepén :)

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.03.05. 10:26:14

@Ziebi: még van esélyed, hogy lásd :))

hát ezaz, én nem vagyok valami sportrajongó, szóval így azért még nehezebb.. bár lehet, hogy csak elkezdeni gáz, aztán belejövök, meg rájövök, h milyen jót tesz..

zanz 2010.03.05. 22:28:26

@Ypszi: Ismerve maximalizmusod, a végén még úgy kéne lelőni a maratoni táv végén, mikor már a második kört kezdenéd. ;)

Ziebi 2010.03.06. 00:58:01

@Ypszi: na csak vigyázz mert savadon foglak :)

Ricardo és Ziráf tánca a főtéren :D

Amúgy tényleg elkezdeni nehéz..nekem elhiheted..de aztán már KELL a szervezetnek, olyan mint a drog. :) Sokszor van úgy hogy nyígok hogy nincs kedvem lemenni, de ha egyszer tényleg nem megyek le, akkor meg hiányzik.:)

@zanz: :DDDD

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.03.06. 04:41:13

@zanz: ja igen,mert az első olyan bééééna volt :))

@Ziebi: tudom, hogy nehéz, de én pl akkor is képes vagyok nem csinálni, ha nagyon hiányzik közben.. órákon át képes vagyok szapulni magam, hogy miért nem csinálom, milyen hülye vagyok, ahelyett, hogy csinálnám :D

zanz 2010.03.07. 00:19:57

@Ypszi: Ja, és közben azzal szapulnád magadat, hogy milyen béna voltál első körben! Bájos ördögi kör! ;)

a.anami 2010.03.17. 22:21:13

Bakker...Most fedeztelek fel magamnak. Ismerkedés indul...Bár most nem vagyok igazán az ugrándozós formámban. Míg ez van, te csak ugrálj.:) Üdv.

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.03.19. 00:03:00

@zanz: ördögi körökben jó vagyok! Meg népszerű.. hihi:)
(lógok levéllel, tudom, de nem igazán vagyok jól mostanság.. most is egy napja fáj már a fejem :/)

@a.anami: én sem ugrálok most a fejfájásom miatt :) amúgy üdv, nyugodtan garázdálkodj itt:)

alliteracio · http://napipuszi.blog.hu 2010.04.15. 06:55:32

Tinkmara blogjából ugrottam be hozzád, mert tetszettek a hozzászólkálásaid... :))
És itt meg itt ragadtam nálad... :))) -tetszik a stílusod- ...
Nemkülönben az, ahogyan leírod ennek a betegségnek a jellemzőit, részleteit.... Én nem bipoláris voltam, csak "sima mezei" depressziós, ám eleve ezek a pszichés, "agyatlanságok" már csak azért is nagyon lekötik az érdeklődésemet, mert egyszerűen röhej, hogy az átlagnép mennyire képtelen felfogni, hogy ezek is BETEGSÉGEK!!!!! --- ááá minnyá felhúzom magam, mert lehetetlen egy olyannak megmagyarázni, aki soha nem élt át egyetlen depresszív történést sem!!!
--- no, száz szónak is egy a vége, betettem a linkedet a blogomba, hogy gyakrabban idetaláljak hozzád!! :)
És így ismeretlenül is szeretettel üdvözöllek:
-Ági-

Ypszi · http://ypszi.blogspot.com 2010.04.15. 07:18:11

Nos, hát azért tegyük hozzá, hogy sok ember szereti azzal fedni magát, hogy vmi betegsége van, közben nincs, hogy sajnálják, vagy ráfoghassa valamilyen tettét.. a köznyelvben szereplő "depi" pedig egyenlő a rosszkedvvel, oszt slussz..

Szóval már itt kezdődnek a gondok, h aki rosszkedvű, ne mondja, hogy depressziós, stbstb.. mert így persze hogy érzéketlen lesz a fél világ erre (is). De ebben nem lesz változás, mert aki beteg, az azt mondja, h táppénzre megy (holott van ugye a betegszabi is:), és sorolhatnám...

Viszont nem csak a depresszióval, vagy más betegséggel vagyunk így.. bármilyen helyzetet lehetetlen megmagyarázni olyasvalakinek, aki még nem élte át. Ezzel nincs is gond, nem ő a hibás. A másik fél csak abban lehet "hibás", ha mondjuk annak ellenére, hogy tudja, hogy gőze sincs a dologról, azért még osztja az észt. Pl: "kapd össze már magad!" na az ilyenektől nekem is kinyilik a bicsak a zsebemben:)

Lesznek még itt ilyen pszichodrámák, sajnos/nemsajnos, mert mostanában eléggé lefoglal h megismerjem magam, úgy, hogy közben nem hazudok magamnak magamról, és nem mismásolok el dolgokat. Szóval én vagyok a saját csernusdokim.
Pl: meg kéne csinálni - áh, majd holnap - lófaxt fogom én ezt holnap megcsinálni! :D meg ilyenek..

Neked is üdv itt, furaországban, de amúgy emlékszem rád, már kommeltél ide, nehogy azt hidd, h nem vettem észre! ;))
süti beállítások módosítása